A-Z Dent fogászati kft. kecskemét

Fogágybetegség, fogínygyulladás, ínygyulladás, ínyvérzés, fogkő ... stb


Fogágybetegség alatt a fog tartószöveteinek betegségeit értjük. Ezek a fogíny, gyökérhártya+cement, csont. A fogágybetegségnek számos tünete lehet , melyek a kórkép előrehaladásával szépen bővülnek, összeadódnak. Érdemes a fogágybetegséget a jobb érthetőség kedvéért egy folyamatként felfogni, amely ínyvérzéssel kezdődik foglazulással folytatódik és fogelvesztéssel végződik. Ezt a folyamat a kórképtől függően megállítható és visszafordítható, később csak megállítható vagy lassítható. Amennyiben a következő tünetek valamelyikét tapasztalja, előfordulhat, hogy ön fogágybeteg.

Ínyvérzés / fogínygyulladás / ínygyulladás :

A felhalmozódott ( el nem takarított ) lepedék gyulladásban tartja a fogínyt. Az íny ilyenkor megduzzad, vörös ( hosszú fennállás esetén lilás ) és mechanikus behatásra pl.:fogmosás -> VÉRZIK ! Fontos, hogy a fogínygyulladás néhány speciális esettől eltekintve nem jár fájdalommal. Egy újabb betegség, ahol megdől az a nézet miszerint ami nem fáj az nem beteg. Amennyiben a plakk sokáig jelen van úgy különböző ásványi anyagok rakódnak le benne. Így keletkezik a fogkő.

Fogkövesség:

A plakkban lerakódott ásványi anyagok és a baktérium telepek együtt alkotják a fogkövet. Értelemszerűen a fogkő állandó ínygyulladásban tartja környezetét, így a fogínygyulladás okozta szövetpusztulás folyamatossá válik és elpusztítja a környező lágy és keményszöveteket, amit a paciensek ínysorvadásként észlelnek.

Ínysorvadás

Ha a fogkő az ínyt elpusztítja akkor úgy tűnik, mintha az visszahúzódott volna. Valójában a folyamatos ínygyulladás hozományaként elpusztul, felszívódik. Akkor van erre lehetőség, ha a fogat övező csont vékony, esetleg hiányzik. Ennek a lefolyásnak az előnye, hogy nem alakul ki tasak az íny és a fog között, így a folyamat könnyebben megállítható. Esztétikailag természetesen előnytelen szituáció marad vissza.

Tasakképződés

Egy másik lehetséges lefolyás, ha a fogat körbefoglaló csont pusztul el , miközben az íny nem húzódik vissza. Ilyenkor az íny és a fog között nincs csont, hanem un. "tasak" képződik, azaz az íny közvetlenül borítja a fogat, de nincs alatta csonttámasz. Ezek a tasakok remek búvóhelyet biztosítanak a kórokozók számára. A tasak a folyamatos gyulladás miatt természetesen egyre mélyül és előbb-utóbb a fog meglazul

Mozgós fog

Ha túl sok csont pusztul el, akkor a fog meglazul és előbb utóbb elvész.

Fogorvos Kecskemét - a váró kényelme Fogorvos Kecskemét - a rendelő funkcionalitása
OTP Egészségpénztár Fogorvos Kecskemét Honvéd Egészségpénztár Fogorvos Kecskemét Patika Egészségpénztár Fogorvos Kecskemét MKB Egészségpénztár Fogorvos Kecskemét AXA Egészségpénztár Fogorvos Kecskemét ADOSZT Egészségpénztár Fogorvos Kecskemét
és még sokan mások